Dorp Overdinkel

Overdinkel is een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel en valt onder de gemeente Losser. Het is gelegen in het uiterste oosten van de streek Twente, onmiddellijk aan de grens met Duitsland. En heeft zijn naam te danken aan het Overdinkels Veld waarin het gelegen is. Dat gebied kreeg deze naam omdat het vanaf het hoofddorp Losser gezien ‘over de Dinkel’ ligt. Overdinkel kern bestrijkt een gebied van 145 hectare met meren, sloten en andere wateren.

Het dorp is relatief laat ontstaan ze heeft haar ontwikkeling te danken aan de textielindustrie in Oldenzaal en Gronau. Overdinkel was tot 1890 een heel rustige boerengemeenschap totdat aan de andere kant van de grens in Gronau textielfabrieken werden gebouwd. Waar het huidige dorp Overdinkel ligt was tot ver in de negentiende eeuw slechts heide en woeste grond met de namen Overdinkelse Veld en het Witte Zand.

Aan de Ruhenbergerbeek, die vanuit Duitsland Nederland binnenkomt, liggen een paar boerenerven, te weten de erven Welpelo, Beernink, Luijerink en Nijland. Aan de andere kant, waar de Dinkel stroomt, vindt men onder andere de erven Roterink, Lakerink, Elferink, en Ter Denge.

De mooie plekken van het dorp liggen voornamelijk buiten het dorp, zo blijkt uit de dorpsgesprekken. Het Tiekenveen, de Oelermars, de Ruhenbergerbeek en het Lagapad worden veelvuldig genoemd. In de kern worden de Muziekkoepel en het processiebos achter de kerk vaak genoemd als de mooiste plekjes.

Het kende op 1 januari 2014 zo'n 4.200 inwoners.


twente overdinkel prik en prak overdinkel